Blog: Domotica? Feiten en fabels!

Nieuwe technologiëen worden niet altijd met open armen ontvangen. Men is vaak niet voldoende op de hoogte van de werking en de mogelijkheden. Zo ook domotica: de meeste mensen hebben wel een mening over domotica, en er bestaan veel vooroordelen. De vraag is of deze vooroordelen altijd  In dit artikel bespreken we de meestvoorkomende feiten en fabels rondom domotica.

 

1. Domotica is ontzettend duur:
Niet waar
Alles is relatief, en dat geldt zeker ook voor de kostprijs van een domotica-installatie. Sinds het ontstaan is domotica in ieder geval voordeliger geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld voordelige en complete startpakketten, waarbij je echt leuke mogelijkheden hebt. Hierbij is het belangrijk dat je een
uitbreidbaar systeem kiest, zodat je op termijn altijd extra functionaliteiten kunt toevoegen. 
          

2. Domotica is ingewikkeld:
Niet waar
Domotica is niet per definitie ingewikkeld. Er zijn inderdaad ingewikkelde systemen waarbij veel geprogrammeerd moet worden, zoals KNX. Deze systemen zijn dan ook eigenlijk niet zelf te configureren. Er zijn echter ook systemen die eenvoudiger te configureren zijn, ook voor mensen die geen opleiding Elektrotechniek hebben…

 

3. Domotica veroudert: je moet constant blijven investeren:
Niet waar
Er zijn aanbieders van domotica die hun reeds geleverde systemen niet of niet voldoende updaten. In dat geval heeft de installatie inderdaad een beperkte levensduur. Hierdoor is het belangrijk om een goed systeem van een gerenommeerde leverancier te nemen, die de systemen up-to-date houdt. Zo zijn alle Qbus-modules die eerder geleverd zijn nog steeds compatibel met het huidige productgamma en zijn ze up-to-date. Kijk ook eens op 
qbuswonen.nl.

 

4. Domotica kan alleen bij nieuwbouw worden toegepast:
Deels waar
Bij een nieuwbouwproject is het inderdaad makkelijk om een domoticasysteem aan te leggen, omdat de benodigde kabels makkelijker gelegd kunnen worden. Er zijn echter ook draadloze systemen beschikbaar, die wel beperkter en gevoeliger voor storingen zijn. Hieronder meer over draadloze systemen. 

 

5. Een draadloos systeem is kwetsbaar:
Waar
Een bedraad systeem heeft altijd de voorkeur. Hiermee creëer je een veel betrouwbaarder systeem, omdat een kabel betrouwbaarder is dan een draadloos signaal. Er is altijd kans op storingen en interferenties van bijvoorbeeld Wi-Fi en lichtdimmers. Indien er (in bepaalde delen van het gebouw) geen bekabelde oplossing mogelijk is, vormt draadloos een prima oplossing. We raden echter af om voor een volledig draadloos systeem te gaan.

 

Deel deze pagina

Betrokken toepassingen

Betrokken producten

toepassingen_home