Er is geen verschil tussen immotica en domotica.
Zowel immotica als domotica verwijzen naar automatisering van gebouwen. Domotica werd meestal gebruikt voor de (eenvoudige) automatisering van residentiële gebouwen, immotica refereerde naar de automatisering van commerciële of industriële gebouwen waar meerdere technieken met elkaar geïntegreerd moeten worden.
Het onderscheid tussen beide wordt echter steeds minder relevant, ook in residentiële gebouwen worden allerlei systemen (verlichting, HVAC, alarm, toegangscontrole, audio, screens, ...) met elkaar verbonden waar dit vroeger eerder een vraag was in grotere commerciële gebouwen. Het zou relevanter zijn om te spreken over “eenvoudige automatisering” en “complexe automatisering”. Bij eenvoudige automatisering is er geen “integrator” – iemand die de verschillende systemen integreert – vereist. Bij eenvoudige automatisering worden gebruiksvriendelijke systemen gebruikt waarbij de installatie en de configuratie door dezelfde partij worden uitgevoerd. Lichtsturing van een kantoorgebouw is bvb eenvoudige automatisering.
Complexe automatisering heeft meestal nood aan een integrator, tenzij de integratie op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk wordt gemaakt door “integratiemodules”. Deze integratiemodules verbinden automatiseringssystemen zoals Qbus, KNX, Modbus met elkaar, met andere infrastructuursystemen (zoals noodoproep, alarm,...) en zelfs met slimme toestellen zoals Sonos, Google Home, Hue, IP cameras...
Bij meer verregaande integraties is de rol van een integrator onmisbaar. De communicatie tussen deze integrator en de installateur is zeer belangrijk om het project tot een goed einde te brengen – al te vaak wordt met de vinger gewezen tussen deze partijen.
Het doel van automatisering is het maximaal optimaliseren en linken van de verschillende systemen zodoende het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en gebouwen automatisch te laten werken.
Een veel voorkomend fenomeen is dat de verlichting heel het weekend blijft branden terwijl er niemand aanwezig is. Bij gebruik van aanwezigheidsdetectoren werkt de verlichting automatisch. Indien er licht genoeg is dan gaat de verlichting uit. Iedere avond wordt een ‘Alles Uit’ gestuurd naar de verschillende systemen na status controle van zowel bewegingssensoren als van het alarm systeem. Dit vereenvoudigt de bediening voor de gebruiker. Gebruiksgemak.
De installatie wordt door de verschillende systemen gecontroleerd en bediend. Hierdoor kan de veiligheid gegarandeerd worden.
Interne en externe communicatie zoals telefonie, internet, videofonie kunnen beter op elkaar afgestemd worden. Denk maar aan het automatisch aanpassen van de telefooncentrale als er niemand aanwezig is aan de infobalie à telefoon doorschakelen naar de persoon van wacht.
De opdracht komt over het algemeen uit van studiebureaus in opdracht van de bouwheer via lastenboeken.
Enkele voorbeelden en voordelen van gebouwenautomatisering:
Neem vrijblijvend contact op met een installateur. Zij maken graag tijd om samen uw project te bekijken! Hulp nodig? Bezoek onze support pagina voor een antwoord op uw vraag.
Vul je e-mailadres in en ontvang updates over de nieuwste oplossingen ...
© Qbus Building Intelligence