21 Oktober 2022 - Door Ruben
Energiedelen met Qbus
Nieuwe energievraagstukken vragen ook om nieuwe, gerichte oplossingen. Zo is het mogelijk om sinds 2022 binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie te delen met anderen zoals je familie, buren of vrienden; dit veronderstelt de aanwezigheid van een digitale meter.
Energiedelen heeft impact op de factuur van zowel diegene die de energie deelt als van diegene die de energie ontvangt. Zo krijgt de energiedeler geen compensatie voor zijn geïnjecteerde energie. Hij geeft ze gratis aan de ontvangers. Anderzijds geniet de ontvanger van gratis, opgewekte energie en zal zijn energiefactuur naar beneden gaan. Wanneer er wel een vergoeding gevraagd wordt van de energiedeler, spreken we van energieverkoop. Verkoper en ontvanger spreken hiervoor een prijs af met elkaar. De netbeheerder Fluvius komt hier niet tussen.
Het systeem werkt als volgt: Een gemeente plaatst zonnepanelen op de sporthal. Wat de sporthal niet zelf verbruikt, wordt geïnjecteerd op het net. De gemeente bepaalt zelf om de overschotten van de sporthal te delen met het gemeentehuis (25%), de bib (25%) en het zwembad (50%).
In de onderstaande afbeelding zie je het verbruik van een uur, opgesplitst in vier kwartieren.
bron: https://www.fluvius.be/nl/thema/zonnepanelen/delen-en-verkopen-van-energie
Een zeer interessante piste bij het energiedelen is het delen van opgewekte energie van een centraal zonnepanelenpark op een appartementsgebouw naar de appartementen zelf. De opgewekte energie zit dan gecentraliseerd op één omvormer en één digitale teller en wordt naar het net afgeleid. Echter, elk appartement kan genieten van de opgewekte energie indien deze energie onmiddellijk kan verdeeld en verbruikt worden per appartement. Zoals hierboven aangegeven, indien het verbruik plaatsvindt op hetzelfde ogenblik als de opwekking, kunnen deze elkaar opheffen- en de factuur van de ontvangers verlichten.
Een praktisch voorbeeld wordt weergegeven in onderstaand schema: op een centrale controller wordt de opgewekte energie uitgelezen van de zonnepaneelinstallatie via de digitale teller. De opgewekte energie wordt volgens vooraf ingestelde regels gespreid over de verschillende appartementen en gebufferd dankzij het dynamisch aansturen van sanitair warmwaterboilers. De opgewekte energie wordt dus omgezet in opgewarmd water. Elke boiler werkt ook natuurlijk op zijn eigen regeling naar zijn individueel afgestelde temperatuur. Zo heeft iedereen het nodige comfort gecombineerd met het optimaal energiegebruik.
Interesse in Energiedelen? Volg onze opleiding "Energiebeheer met Qbus" en leer hoe je met Qbus de energievraagstukken van vandaag en morgen kan oplossen.
Neem vrijblijvend contact op met een installateur. Zij maken graag tijd om samen uw project te bekijken! Hulp nodig? Bezoek onze support pagina voor een antwoord op uw vraag.
Vul je e-mailadres in en ontvang updates over de nieuwste oplossingen ...
© Qbus Building Intelligence