9 Oktober 2024 - Door Julie

Groen ondernemen, daar zetten we graag onze schouders onder. We zoeken actief naar oplossingen om onze ecologische impact zo klein mogelijk te maken. We streven ernaar om duurzaamheid in al onze activiteiten te integreren en een positieve impact te hebben op het milieu. Hieronder zetten we aan aantal van onze duurzame initiatieven in de kijker.

 

Toepassingen gefocust op duurzaam leven

 

Van gezinnen met kleine kinderen tot alleenstaande ouderen, een geautomatiseerde woning biedt voordelen voor iedereen. Met onze toepassingen zoals slimme thermostaten en dimbare verlichting, willen we zo veel mogelijk  woningen duurzaam maken, want een Qbus installatie helpt je om energie te besparen. Zo hebben onze slimme schakelaars een ingebouwde temperatuursensor, zodat die ook dienst doen als lokale thermostaat. Op die manier is verwarming per ruimte mogelijk, wat niet alleen 19% aan verwarmingskosten bespaart, maar ook extra comfort biedt.

 

Daarnaast zetten we hoog in op compatibiliteit. We innoveren continu, maar zorgen ervoor dat onze nieuwe modules en producten kunnen blijven werken in alle bestaande installaties. Het is dus niet nodig om je hardware te vervangen bij upgrades. Ook softwareupdates gebeuren automatisch vanop afstand. Zo zijn en blijven we futureproof.

 

 

Een slim kantoor

Met onze slimme toepassingen verbeteren we de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen. Daarom gaan we in onze eigen gebouwen ook zo bewust mogelijk om met energie. Ons kantoor in Erpe-Mere is uitgerust met een Qbus Full systeem in combinatie met de slimme energiemanager Luqas. Op onze parking bevinden zich zes laadpalen voor ons hybride wagenpark.

 

We investeren daarnaast zo veel mogelijk in groene energie. 33 kilowatt aan zonnepanelen op ons dak geven ons letterlijk de energie om Qbus te laten draaien. Onze data tonen aan dat we meer energie injecteren dan we afnemen en dat 80% van onze energie afkomstig van onze eigen zonnepanelen.

 

Een bijkomende batterij zorgt ervoor dat we onze opgewekte energie kunnen opslaan. De Luqas module houdt onze elektriciteit in de gaten in functie van de dynamische energieprijzen. Daarnaast stuurt hij ook onze warmtepomp en onze laadpalen efficiënt aan.

 

Al onze bureauruimtes zijn uitgerust met sensoren die in functie van de aan- of afwezigheid van collega’s de temperatuur en het licht regelen. De CO2-gestuurde ventilatie regelt het binnenklimaat optimaal, afhankelijk van het CO2-niveau per ruimte. Onze vergaderzaal wordt dan weer gekoeld met passieve koeling. Dit alles zorgt voor een gezonde en efficiënte werkomgeving.

 

Een korte, 100% Belgische productieketen

Onze ontwikkeling en productie vindt plaats in België. Onze prototypes worden in Erpe-Mere ontwikkeld, en getest in lokale CE-laboratoria. Eens de producten op punt staan laten we de onderdelen door Belgische partnerbedrijven maken. Daarna zorgt onze eigen productieafdeling voor de laatste montage, de kwaliteitscontrole en de verpakking van de eindproducten.

 

Zorgvuldig omgaan met beschikbare materialen is de kern van duurzaam materialengebruik. Wij gebruiken zoveel mogelijk dezelfde behuizing op verschillende producten. Onze verpakkingen in gerecycled karton komen van een verpakkingsbedrijf op slechts 300 meter van ons kantoor. Door te kiezen voor een korte keten en lokaal te ontwikkelen, minimaliseren we onze ecologische voetafdruk en stimuleren we de lokale economie. Door buitenlandse aankopen te beperken en in bulk in te kopen, minimaliseren we verzendkosten en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

 

 

Duurzaam transport

Een essentieel onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid is het gebruik van milieuvriendelijk transport. We stimuleren onze medewerkers om gebruik te maken van elektrische en hybride voertuigen en bieden laadpalen aan op onze parking.

 

Bovendien moedigen we fietsen en carpoolen aan als dagelijkse vervoersopties. Door het optimaliseren van onze logistieke processen, zorgen we ervoor dat onze producten met minimale impact op het milieu worden vervoerd. Al wandelend met een kar brengen onze productiemedewerkers onze producten naar onze partners in de buurt. Da’s niet alleen milieuvriendelijk maar het draagt ook bij aan een goede gezondheid.

 

 

Bij Qbus geloven we dat duurzaamheid niet alleen een keuze is, maar ook een verantwoordelijkheid. We zetten ons dagelijks in om groen te ondernemen en nodigen iedereen uit om samen met ons een duurzame toekomst te bouwen. Samen maken we het verschil.

Deel deze pagina