28 Mei 2024 - Door Julie

Kosten besparen en comfort winnen met EMS Luqas

 

Met de wereld die steeds meer elektrisch wordt, zien we een logische stijging van onze elektriciteitskosten. Als je liever energie wil besparen en minder wilt betalen, is een energiemanagementsysteem (EMS) zoals Luqas het overwegen waard.

 

De voordelen van de slimme energiemanager gaan niet onopgemerkt voorbij. Luqas is intussen iets meer dan 1 jaar oud en helpt al een pak gezinnen meer grip te krijgen op hun energiefactuur.

 

David Pirson, Qbus Sales Engineer voor Wallonië, deelt in de wintereditie van Cebeo Home & Building zijn inzichten over de werking en de voordelen van Luqas.

 

Een Luqas als kloppend hart

 

Energiemanagement is vandaag de dag een hot topic. Vroeger hadden mensen alleen zonnepanelen, maar nu zijn er steeds meer woningen met aanvullende energiecomponenten zoals warmtepompen, laadpalen, omvormers en batterijen. Het aantal elektrische apparaten in huis gaat de hoogte in waardoor het praktisch onmogelijk is om je energieverbruik handmatig op te volgen.

 

“Luqas is een handig instrument om je energie te beheren, zegt David. Het systeem meet je energieverbruik in detail, identificeert mogelijke optimalisaties en plant ze ook meteen in.
Zo word je een pak bewuster van je eigen verbruik en optimaliseer je het spanningsveld tussen verbruik en consumptie.” 

 

 

Luqas stuurt op een slimme manier de belangrijkste energieverbruikers in jouw huis aan. Het laat toestellen zoals warmtepompen en laadpalen werken wanneer er zon is, en schakelt ze uit op momenten dat er meer energie wordt gevraagd dan op dat moment wordt opgewekt.

 

Luqas voorspelt ook de kwartierpieken. Bij een voorspelde overschrijding van de kwartierpieken zal Luqas de warmtepomp en de laadpaal op een lager pitje zetten en indien nodig een bericht sturen naar de gebruiker zodat die zelf nog verder kan ingrijpen.

 

De evolutie van Luqas

 

Luqas helpt dus om de energieproductie en het energieverbruik van je huis slim en efficiënt te sturen. Recent hebben we het systeem uitgebreid met ecologische en economische algoritmes. Deze uitbreiding omvat weersvoorspellingen en verbruiksvoorspellingen, waardoor het energieverbruik nauwkeurig kan worden voorspeld.

 

Hoe komen die voorspellingen nu precies tot stand? Dynamische energiecontracten hebben variabele tarieven per uur. Deze worden gecombineerd met weersvoorspellingen voor zonne-energieopbrengst en gegevens van Luqas. Op die manier voorspellen we het energieverbruik nauwkeuriger. Dankzij AI, stellen we optimale energieverbruik schema’s voor aan de Luqas gebruikers.

 

 

In praktijk worden elektrische auto’s efficiënt opgeladen tijdens periodes met lage tarieven en veel zonne-energie. De warmtepomp krijgt dan weer signalen wanneer het gunstig is om extra warmte te bufferen.

 

De Luqas module is helemaal klaar om mee te evolueren met het energielandschap. Hij maakt gebruik van dynamische tarieven, weersvoorspellingen en is binnenkort ook compatibel met batterijen en omvormers. Zo bouwen we mee aan een duurzamere en comfortabelere toekomst voor iedereen.

 

Word jij ook een slimme verbruiker?

 

Dankzij de energieslider heb je als eindgebruiker volledige controle over je energieverbruik, met waarschuwingen bij overconsumptie of piekverbruik. Via de Qbus Control omgeving, app of pc volg je alles eenvoudig met live visualisatie. 'Luqas visualiseert de energiestromen op de applicatie en geeft meldingen om snel in te grijpen indien nodig,' vult David aan.

 

De voordelen van Luqas zijn duidelijk: energie- en kostenbesparing, verbeterde CO2-uitstoot en de mogelijkheid om op basis van verbruiksgegevens een effectief actieplan op te stellen. Elk huis met een digitale meter kan een Luqas in huis halen. Een EMS werkt zowel in een klassieke installatie als in combinatie met teleruptoren of een Qbus installatie.

 

 

Meer weten over Luqas? Alle info over Luqas vind je in de leaflet.

 

Met dank aan Cebeo voor het interview. Lees het volledige artikel in Cebeo Home & Building Winter 2024.  

Deel deze pagina